7332
Løkken Verk (Døgnkort fra 12.00 - 12.00 på dagen)

+47 95827078 (17.00-23.00)
post@orklaguiden.no

Utstyrstips

Fluetips

Mange har nok klødd seg i hodet mange ganger og lurt på hvilken flue man skal sette på kroken og hvorfor laksen ikke ville ha den flua man nyss har fisket over hølen med. Vi starter en serie med tips frem mot sesongstart som fungerer samt litt tips. Vi kommer også til å holde våre orklavenner oppdatert på hvilke fluer som fungerer gjennom sesongen


Etter å ha nå fisket med flue i 30 år har jeg gjort meg opp mange tanker, erfaringer og teorier omkring fluevalget. Mange vil nok hevde at laksefiske uansett er bare flaks så flua har ingen betydning. Her må jeg kunne si at min erfaring gjennom mange år langs Orkla også kan bevise det motsatte, at flua til tider har meget stor betydning. Da tenker jeg ikke bare på størrelse men også mønster og fargekombinasjoner. Nå vil jeg på ingen måte si at dette har jeg fasiten på dette og jeg er på stadig utkikk etter nye erfaringer og fluemønster som virker under forskjellige gitte forhold. Det er også noe av sjarmen med laksefiske og fluebinding nemmelig å teste ut sine teorier og tanker. I denne artiklen vil jeg dele litt av mine tanker og erfaringer med dere slik at kanskje flaksen i laksefiske med flue øker.
Tidligere var jeg av den opfatning at vil laksen ta så tar den uansett hva man fisker med og dette kan til tider være riktig da det går mye fisk og forholdene er bra. Derimot så er det noen ganger man ser fisken i hopetall ute i hølen og ingen fisk viser interesse for det man serverer den. Det er i disse vanskelige situasjonene at fluemønster og erfaring kommer inn i bildet etter min mening.
Mitt valg av fluer endrer seg også etterhvert som sesongen går og mitt førstevalg av flue er ikke nødvendigvis er det samme i juni som i juli og august det kommer mye an på temperatur og vannstand også.

" type="cover" overlay="yes" opacity="0.1" padding="100px 100px" fullwidth="yes"]Noen ganger er fluevalget ikke så lett[/zt_parallax]


Junifiske.
Ofte er elven større og kaldere grunnet snø og is som smelter i fjellet på denne tiden. Det gjør også at fisken ikke er like kjapp som når temperaturen stiger utover sesongen. Fisken er som regel større og færre i antall enn senere på sesongen. Fluene på denne tiden av sesongen kan med fordel være både større og ha skarpere farger.
Mønster som ofte kan fungere bra i denne tiden er fluer på 6-15cm i mønstre som foreksempel Willy gun, Scierra corva, garry dog, bathacorva, green highlander og fluer med innslag av orange,rød og gul i vingen. Ofte kan disse med suksess fiskes så dypt som mulig med synkeliner. Suksessen her kan være å variere hastighet og dybde over standplassene.

Noen av mine favoritter er egne mønster som Battajon og Henrikshrimpen blandt flere mønster som jeg vil komme tilbake til i noen artikler her på Orklaguiden frem mot sesongstart.

Juli
I denne perioden begynner det å komme mindre fisk både mellomlaks og smålaksen begynner også å entre elven. Elven på denne tiden har også som regel sunket og blitt både varmere og klarere. Denne perioden pleier størrelsen på fluene å variere mer. De samme store fluene som tidliger på sesongen kan med fordel brukes på en sommerflom, men ofte på normal vannstand kan størrelsen på fluen gå ned. Ofte benyttes fluer med vingelengde på pluss minus 5 cm med suksess i denne perioden. Elven har blitt varmere og man kan også tillate seg å fiske høyere i vannlaget. Når vanntemperaturen stiger til over 10 grader har fisken lettere for å komme opp til overflaten for å hente en fristende flue. Det skal alikevel sies at fortsatt er det en viktig faktor for å lykkes å variere dybde og hastighet.
Etterhvert som fisken finner standplasser og har stillt seg opp i elven så kan det være smart å fiske raskere over hølen med lengre avstand mellom hvert kast. Overraskelsesfaktoren er ofte med å utløse hugg. Derfor er også litt mere duse mønster til tider meget effektivt. Farger i brunt, oliven og sort med forsiktig bruk av flash kan ofte være fluer som fungerer bra. Man skal heller ikke glemme de orange triggerfluene som stort sett fungerer gjennom hele sesongen. Dette er fluer som alice shrimp, henrikshrimpen og cascade.
Min favoritt utover sesongen da elven begynner å bli lav og klar er Olivenflua. (Beskrivelse av denne vil komme)


August
Dette er en periode hvor det ofte er bra med fisk på elven og mindre fiskere enn tidligere i sesongen. Dette er en tid som kan gi mye spennende fiske med mye liv i hølene. Står det fisk i hølen så er det ofte viktig å finne den riktige fluen og fiskedybde. Finner man den riktige kombinasjonen kan man oppleve et meget morsomt fiske med mye kontakt med fisk. Nå begynner endel fisk å ha stått lenge i hølene og kan være vanskelig å komme på talefot med om man ikke bruker riktig redskap. Ofte kan fluer i oliven og godt kamuflerte fluer også utløse hugg i denne perioden. Også små microtuber eller krokstørrelser ned i størrelse 10 og kanskje enda mindre kan utløse hugg både hos stor og små fisk. Det kan ofte være lav vannstand i august til tider og det gjelder å liste seg frem mot målet mer enn når det er mye fisk på vei opp i elven. Fisk raskt over hølene og gi de pauser i mellom hver runde er ofte et godt tips. Nifiske på fisk som ikke biter med en gang er skjelden noe smart valg. Har du funnet riktig hastighet, dybde og flue så kommer reaksjonen ofte ganske raskt om fisken vil ta.
Mine favoritter i denne perioden er Olivenflua, Battajon, Små sunray varianter og Heggeli og fortsatt Henrikshrimpen (Den henger på en av mine stenger fra 1. juni)
Noen av mine favoritter

 

 Skitt fiske hilsen Jon Erik